Ваш щасливий квиток у світ електронної комерції – це правильний підбір платформи для інтернет-магазину. Різні майданчики для e-commerce відрізняються не лише за ціною, а й наявністю різних функцій, інтеграцій, комісій та вартості підтримки.

Сумніваєтеся, який майданчик стане найкращим для вашого бізнесу? Обговорімо плюси та мінуси популярних e-commerce платформ: CMS, SaaS та розробку на фреймворку.

На що впливає вибір платформи для інтернет-магазину?

Вибір відповідної платформи для інтернет-магазину може позбавити вас від зайвих проблем у продажах і автоматизувати бізнес, так і додати проблем. Почніть з аналізу ваших бізнес-процесів, потім вибирайте оптимальний варіант e-commerce платформи.

E-commerce платформа це:

Майбутнє вашого інтернет-магазину. 
Від майданчика для e-commerce залежить можливість масштабування, розвитку, синхронізації із зовнішніми сервісами. Бізнес може зрости за кілька місяців, а неякісний сайт не потягне навантаження. Тоді доведеться розпочати розробку інтернет-магазину з нуля. Але гроші та витрачений час, на жаль, не повернути.

Робота вашої команди.
Прислухайтеся до думки ваших співробітників, які будуть підтримувати та розвивати платформу для інтернет-магазину. Якщо співробітники вже знайомі з фреймворком чи технологіями якісного майданчика для електронної комерції, це може спростити вивчення та роботу. Бажаєте самостійно підтримувати сайт? Тоді вивчіть, які платформи надають техпідтримку та гарантії.

SaaS-сервіси мають обмеження у функціоналі, а інтернет-магазин вам не належить. Створення інтернет-магазину на фреймворку коштує від кількох тисяч доларів, займає багато часу, але це рішення можна гнучко розвивати. CMS часто мають готовий функціонал та модулі, але багато систем не можна доопрацювати.

У нашій системі Mercurio CMS з'єдналися переваги розробки на фреймворку (ми використовували Laravel) та готовий функціонал, який можна запустити протягом тижня. Порівняємо всі рішення!

Особливості SaaS платформи для інтернет-магазину

Просте рішення для створення маленького інтернет-магазину, до якого маєте мінімум вимог. Подібний сервіс підійде, щоб випробувати свої сили в e-commerce. Запустити сайт можна навіть за кілька годин, просто вибравши готовий шаблон.

SaaS (“software as a service”) — це конструктор сайтів із певною кількістю можливостей. Ви вносите абонплату та отримуєте доступ до облікового запису. Мінус цієї платформи для електронної комерції полягає в тому, що ви не можете стати повноцінним власником свого сайту.

Для великого високонавантаженого інтернет-магазину SaaS-платформа не підійде. Це рішення не можна доопрацювати, сайт не є унікальним, можливості розвитку обмежені. Оскільки SaaS-сервіс працює для тисяч сайтів одразу, хостинг може не витримати навантаження. Швидкість зменшиться, можливі глюки, але зробити нічого з цим у вас не вийде.

Популярні SaaS рішення для e-commerce:

Horoshop — український сервіс для створення інтернет-магазинів. Відразу є певний набір можливостей, платформа добре підходить для e-commerce в Україні, але кількість товарів обмежена.

Wix — конструктор із великим вибором шаблонів дизайну (кілька сотень), але з невеликим функціоналом для e-commerce. За інтеграції з багатьма сервісами, шаблони, домен та додаткові ГБ у сховищі потрібна доплата.

Shopify — сервіс створення інтернет-магазину, орієнтований на західний ринок. Необхідно оплачувати щомісяця користування та комісію з кожної покупки у розмірі 2%.

Prom — маркетплейс, що має розширену дошку оголошень. Зовнішній вигляд інтернет-магазинів однаковий, немає можливості виділитись. Сервіс знімає комісію за переходи на ваш сайт та просування у каталозі.

Переваги

1. Простий інтернет-магазин можна запустити за короткий час.

2. Для старту продажів та перших спроб в e-commerce можна обрати якийсь безкоштовний сервіс, а потім запустити повноцінний сайт.

3. Готовий дизайн.

4. Якщо використати простий конструктор, не потрібен підрядник.

5. Відразу є техпідтримка сервісу.

Недоліки

1. Ви не зможете доопрацювати функціонал, додати інтеграції, лише використовувати набір, наданий компанією.

2. Не можна забрати чи завантажити інтернет-магазин. Ви тільки орендуєте майданчик для e-commerce.

3. Через навантаження швидкість роботи може знизитись, а вплинути на це неможливо.

4. Інтернет-магазин не виділятиметься серед інших сайтів. Також більшість SaaS-сервісів має обмежені можливості SEO.

5. Ви не можете відмовитись від техпідтримки та щомісячної плати.

6. Від вибору SaaS-сервісу залежить безпека ваших даних та інформації клієнтів.

CMS для інтернет-магазину і чому це найкращий варіант для e-commerce

CMS (Content Management System) — програмне забезпечення, яке дозволяє створювати, змінювати, додавати контент для сайту. У різних CMS набір функцій відрізняється. Є готові коробкові системи й ті, які необхідно зібрати з модулів.

CMS - відмінна основа для інтернет-магазину, тому що це самостійне рішення з готовим функціоналом. Цей вид e-commerce платформи підійде практично для будь-якого інтернет-магазину, якщо вам не потрібна повністю кастомна технологія.

Звісно, різні CMS для інтернет-магазину відрізняються. Платні та безкоштовні, модульні, готові коробкові системи – вибір величезний. У порадах щодо вибору систем та пошуках можна заплутатися, але цей вибір дуже важливий. Ми розробили власну Mercurio CMS, тому що більшість рішень ринку не задовольняли замовників і доводилося використовувати кастомну розробку.

Яку CMS для інтернет-магазину вибрати? Вивчіть 3-10 популярних варіантів ринку, щоб не переплатити та підібрати рішення під ваші бізнес-процеси.

Зверніть увагу на використані технології, можливість кастомізації, масштабування, наявність техпідтримки. Наприклад, Wordpress може підійти для невеликого інтернет-магазину з невеликим трафіком. Для створення e-commerce платформи з мільйонами товарів, десятками фільтрів та високою відвідуваністю краще підійде Mercurio CMS, яка легко витримує навантаження.

Створити інтернет-магазини на CMS можна швидше та дешевше, ніж на фреймворках, а рівень безпеки вищий, ніж у SaaS-сервісів. CMS в електронній комерції – золота середина, якщо порівняти усі можливі платформи.

Переваги

1. Запустити інтернет-магазин "з коробки" можна за кілька днів.

2. Можна підібрати рішення під ваші бізнес-процеси із десятків CMS для інтернет-магазину.

3. Не потрібно вигадувати велосипед та створювати функціонал з нуля, ви отримаєте все готове.

4. Багато CMS можна доопрацювати чи мінімально кастомізувати: змінити дизайн, підібрати новий хостинг.

5. Ви стаєте повноцінним власником платформи для інтернет-магазину, якщо оберете CMS із такою можливістю.

6. Просто знайти спеціалістів для популярних CMS та підтримувати сайт.

Недоліки

1. Не всі CMS можна кастомізувати та розвивати.

2. Для деяких систем необхідно докупити модулі, доопрацювання для старту продажу.

3. Різний функціонал різних видів CMS. Для цього потрібно вивчити все.

4. Є системи, які чудово підходять для західного ринку, але для України їх потрібно доопрацювати.

5. Можлива конфліктність модулів, додаткові налаштування.

CMS для інтернет-магазинів:

Mercurio CMS — готова платформа для e-commerce, яка складається з готового інтернет-магазину та системи управління. Ваш сайт відразу готовий до розвитку та будь-якої кастомізації незалежно від розміру. Ми не закриваємо систему від доробок та надаємо техпідтримку.

Opencart — безкоштовна основа для інтернет-магазину з відкритим кодом. Це не готова платформа для електронної комерції, інтернет-магазин необхідно зібрати з модулів. Мінус цієї платформи — конфліктність модулів, доопрацювати щось важко. Хоча платформа безкоштовна, доробка та встановлення модулів коштує дорого.

1C-Bitrix — російська CMS для інтернет-магазину з певним набором модулів. Необхідно знайти розробників або налаштовувати систему самостійно зі спеціалістів на сайті 1C-Bitrix.

Magento — платформа із відкритим кодом на базі PHP. Добре підходить для складних, високонавантажених сайтів.

Joomla — старовинна безкоштовна CMS з відкритим кодом, що добре працює для невеликих інтернет-магазинів. Є велика кількість різних готових модулів, але їх потрібно налаштувати.

Коли знадобиться гнучке створення інтернет-магазину на фреймворках

Фреймворк — комплекс рішень, який є основою для програмної частини інтернет-магазину чи сайту. Фреймворк дає скелет, який потрібно “наростити” функціонал. Розробка інтернет-магазину відбувається з нуля, у вас не буде готових модулів, плагінів чи можливостей "з коробки".

Створення інтернет-магазину на фреймворку набагато складніше, ніж на готовій CMS, але без цього не обійтися, якщо вам потрібне особливе рішення, а функціоналу стандартних систем недостатньо.

Розробка на фреймворку - це можливість створити будь-які функції, блоки, дизайн без обмежень та гнучко доопрацьовувати рішення. Але відчути переваги ви можете тільки якщо виберете високоякісного розробника. Підберіть професійну студію, дізнайтеся про гарантії, стежте, щоб було враховано стандарти розробки.

В наш час більшість власників інтернет-магазинів вибрали готові CMS, кастомна розробка відходить на другий план. Все тому, що сучасні системи мають продуманий набір функцій і легко підібрати CMS під ваші бізнес-процеси.

Можна вибрати й безпрограшний варіант CMS на фреймворку. Таку систему можна швидко запустити, а допрацювати нескладно будь-коли.

Переваги

1. Гнучка розробка. Можна доопрацювати будь-який функціонал для e-commerce. Наприклад, коли вам потрібна складна система управління, інтеграції з вашими чи непопулярними системами.

2. Можливо створити унікальне рішення та нестандартні функції.

3. Більше варіантів підвищення швидкості роботи сайту.

4. Гнучкі налаштування для просування інтернет-магазину. Це зручно для організації різних каналів продажу в електронній комерції.

5. Дані захищені, система закрита.

Недоліки

1. Дороге рішення. Розробка інтернет-магазину на фреймворку невигідна, якщо вам потрібне стандартне рішення.

2. Якість роботи та можливостей майбутнього розвитку залежить від вибору підрядників. Навіть на Laravel можна створити інтернет-магазин, що погано працює.

3. Необхідно організувати підтримку рішення, найняти спеціалістів.

4. Розробка платформи для інтернет-магазину на фреймворку довга, тому що це робота з нуля.

Приклади популярних фреймворків:

Laravel — найпопулярніший PHP-фреймворк у світі з 2015 року. Фреймворк із відкритим кодом, зручним інтерфейсом, використовується архітектурна модель MVC.

Zend Framework — фреймворк на базі PHP, призначений для створення вебзастосунків. На основі цього фреймворку працює найпопулярніша система для e-commerce Magento.

Yii2 — високопродуктивний PHP-фреймворк, що реалізує модель MVC.

Яка основа для інтернет-магазину найкраща?

Не шукайте найкрасивіших рішень для e-commerce або безкоштовних систем. Шукайте платформу, яка ідеально покриє усі ваші бізнес-потреби за мінімальну вартість.

Яка платформа для інтернет-магазину коли потрібна:

SaaS-рішення стане у пригоді для старту, можна швидко налаштувати та почати продавати. Але дуже швидко ви можете впертись у стелю можливостей і доведеться переносити інтернет-магазин.

CMS — зручне та функціональне рішення, інтернет-магазин можна відносно швидко налаштувати. Якщо вибрати систему з можливістю розвитку, ви одразу готові до можливого розширення.

Розробка на фреймворках потрібна в окремих випадках, коли можливостей жодної CMS недостатньо і ви не бажаєте підлаштовувати бізнес-процеси.

Чарівної пігулки просто не існує. Орієнтуйтесь на ваші потреби та можливості. Будемо раді допомогти вам створити якісний та прогресивний інтернет-магазин на базі Mercurio CMS. Приєднуйтесь до товариства власників інтернет-магазинів без глюків та проблем!

Зміст